KİMLER MOBBİNG UYGULAR?
“Kendilerini kötü hissetmeye o kadar alışmışlar ki kendilerini iyi hissedeceklerini hayal etmezler, bu nedenle de iyileşmeyi arzulamazlar”
Christophe Andre
Sevgili arkadaşlar yazıma başlamadan önce sizden ricam kendinize şefkatle sarılın ve mobbing uygulayıcısı ile karşılaştığınızda ona aşağıdaki belirttiğim özellikler ile bakın. Bir bakın bakalım aslında o güçlü görünen kişi aslında iç dünyasında nasıl güçsüzlüklerle mücadele ediyor.
Mobbingi uygulayan kişinin, o vicdansız, acımasız, bunları nasıl yapar dediğimiz kişinin iyileşmeye ihtiyacı var desem neler düşünürsünüz? İnsanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan biri olan mobbing uygulayıcıları kimler, nasıl tanırız onları bu yazım tamda bu farkındalıkları oluşturmak için yazıldı.
Neden tanıyalım ki bu kişileri dediğinizi duyar gibiyim. Mobbing mağdurlarını dünyanın en değersiz çalışanı gibi hissettiren birçok psikolojik ve fizyolojik sorun yaşamasına sebep olan kişileri ve özelliklerini bilirseniz, hatayı, değersizliği kendinizde aramazsınız.
İlk olarak bu kişilerin genellikle amir pozisyonunda olan kişiler olduklarını unutmayalım. Genellikle diyorum çünkü mobbing uygulayıcısı çalışma arkadaşımız yada amir isek bizimle çalışan kişiler olabilmektedir. Mobbing uygulayan kişiler kendi eksiklerini telafi etmek için psikolojik şiddete başvurabilmektedirler. Kendi adları ve konumları adına duydukları korku ve güvensizlik, onları başka birini küçültücü davranmaya iter.
Mobbing uygulayacılarının özellikleri:
✔️Aşırı denetleyici,
✔️Korkak ve sinirli,
✔️Kötü niyetli ve hileli eylemlere başvurmaktan çekinmeyen,
✔️Aşırı özsever,
✔️Toplumsal ilişkileri zayıf,
✔️Korkuttuğu kişileri denetim altında tutmak için güç kullanan,
✔️Kendini diğer insanlardan üstün gören,
✔️Önyargılı,
✔️Duygusal tepkiler sergileyen,
✔️Bireyin sahip olduğu etnik, dinsel vb. özellikleri yıldırma için gerekçe sayan,
✔️İki yüzlü,
✔️Aşırı yaranmacı,
✔️Onursuz,
✔️Sahtekar tavırlı
Güç elde bulunduran pozisyonlardaki bireylerin kişilik özelliklerinin görevlendirme öncesinde göz önüne alınması faydalı bir mobbing önleme yolu olarak düşünülebilir. Bunun mobbingi önlemeyi hedefleyen tüm kuruluşlara önerilebilecek olan bir önceden önleme yolu olarak değerlendirilmesi mümkündür.
Yazıma son verirken bir Behçet Necatigil şiiri paylaşmak istiyorum. Sevgiyi ve şefkati yüreğimizde hissetmemiz dileğiyle. Şiirin sevgi ve şefkat yolunda güçlü bir araç olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Mobbingin ortaya çıkış sebebi olumsuz duygular olduğunu düşünürsek sevgiyi ve şefkati hatırlatmakta fayda var.
Sevgilerde
Sevgileri yarınlara bıraktınız
Çekingen, tutuk, saygılı.
Bütün yakınlarınız
Sizi yanlış tanıdı.
Bitmeyen işler yüzünden
(Siz böyle olsun istemezdiniz)
Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi
Kalbinizi dolduran duygular
Kalbinizde kaldı.
Siz geniş zamanlar umuyordunuz
Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek.
Yılların telâşlarda bu kadar çabuk
Geçeceği aklınıza gelmezdi.
Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardı,
Gecelerde ve yalnız.
Vermeye az buldunuz
Yahut vakit olmadı
Behçet Necatigil
Kaynaklar
1-Erdoğan, V. Yıldırım, A. Healthcare Professionals’ Exposure to Mobbing Behaviors and Relation of Mobbing With Job Satisfaction and Organizational Commitment. Procedia Computer Science. 2017; 931–938.
2-Müthiş Psikoloji, Hayır Diyebilme Sanatı; Sınırların Kadar Özgürsün, Destek Yayınları (2022), İstanbul
3-Vessey, J.A. Demarco, R.F. Gaffney, D.A. Budin, W.C. Bullying of Staff Registered Nurses in The Workplace: a Preliminary Study for Developing Personal and Organizational Strategies for The Transformation of Hostile to Healthy Workplace Environments. Journal of Professional Nursing. 2009; 25 (5), 299–306.
4-Atıf Okumuşoğlu, S. (2021). Mobbing ve Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri. Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(31), 1-10.