Sağlıkta şiddetin dozu arttı. Artık sözlü şiddetin yanı sıra meydana gelen fiziki şiddetin sonuçları vahşete döndü. Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli sağlık personeli Mustafa Yıldız, Ö.F isimli şahsın hastanede bıçaklı saldırısına uğradı. Karnından ve kafasından bıçak darbesi alan Yıldız, aynı hastanede ameliyata alındı, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Şüpheli Ö.F ise polis ekiplerince gözaltına alındı.
Hekim Birliği Sendikası, Gaziantep ili özelinde söz konusu şiddet olayını protesto etmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sendikadan yapılan açıklamada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şöyle sitem etti:
“Şiddetin dozu her geçen gün artıyor saldırılar ve saldırganlar giderek vahşileşiyor. Uyarıyoruz: Sağlıkta şiddet sebebiyle Türkiye yakında sağlık hizmeti verilemeyecek hale gelecek. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir hasta yakını tarafından defalarca vahşice bıçaklanan sağlık personeli acil ameliyata alındı. Yeterli ve gerekli önlemleri almanız için daha kaç hekimin, kaç sağlık çalışanının zarar görmesi, ölmesi gerekiyor?”
Öte yandan, sağlık görevlisinin husumetli tarafından saldırıya uğradığı iddiaları ortaya atıldı. Ancak olay, hastanenin ortasında meydana geldi. Aydınlık’a konuşan HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek “Her ne olursa olsun bu vahşet bir sağlık kurumunda yaşandı. Hiçbir yerde yaşanmaması gereken bu olay, hastanelerin fiziki ve güvenlik açısından ne derece zayıf olduğunu maalesef bir kez daha gösterdi.” değerlendirmesinde bulundu. Genel Başkan Şimşek, şöyle devam etti:
“Artık sağlık kurumlarında şiddet iyice yaygınlaşmaya başladı. İşin içine silah, bıçak kolayca girebiliyor. Artık burada, topyekün mücadele lazım. Bu bir halk sağlığı sorunu. Sağlık Bakanlığının tüm sivil toplum kuruluşları, dernekler, sendikaları bir toplantıya çağırıp vatandaşı da sürecin içine katarak, el ele mücadele çağrısında bulunması gerekiyor. Bakanlığın bunu hızlıca ele alması, TBMM’nin de devreye girmesi gerekiyor çünkü bu artık toplumsal bir olay. SABİM olarak pazar günü Ankara’da yapacağımız toplantıda, sağlıkta şiddete karşı çözümü de tartışacağız ve bir sonuç bildirgesi çıkaracağız.
“Bu mücadelede medyaya da çok büyük görevler düşüyor. Çok sorumlu davranmak zorunda medya mensuplarımız da çünkü şiddetin topluma nasıl yansıtıldığı da çok önemli. Geçen gün bir televizyon kanalında çocuğuna damar yolu açılamamış bir anne konuşturuluyor. Bu çok sorumsuz bir davranış. Medyanın şiddet olaylarında cezai yaptırım yönünü öne çıkarmasını bekliyoruz. Öteki türlü istenmeden de olsa meşrulaştırılıyor ve yöntem gösteriliyor ne yazık ki.”
Hastanelere getirilen X-ray cihazlarına ilişkin değerlendirme yapan Şimşek, “Son bir yılda 40 il gezdim. Çok az kurumda var ve tamamen göstermelik. Tarama yapılmıyor. Bu özel güvenlikle olacak bir şey değil, kamu eliyle ve kolluk kuvvetiyle yüksek bir önlem alınması gerekiyor. Sağlık temel bir insan hakkıdır ancak bizim bunu adil ve eşit verebilmemiz için güvenli ortam sunmamız lazım.” dedi.