HEP-SEN'in ev sahipliğinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla 7 ülkenin sağlık sendikasının liderinin katılımıyla Beşiktaş’ta bir otelde toplandı. Sağlık sistemleri, toplumun sağlık hizmetlerinin korunması ve sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukların konuşulduğu toplantı sonrasında bir bildiri yayınlandı. Kore Tıp ve Sağlık Çalışanları Sendikası (KHMU) Başkan Yardımcısı Keumheui Song, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası (KTHES) Genel Başkanı İbrahim Özgöçmen, Portekizli Hemşireler Sendikası (SEP) Ulusal Lideri Guadalupe Simões, Ulusal Hemşireler Sendikası (NNU) Genel Başkanı Jean Ross, Hemşirelik Profesyonelleri Sendikası (NURSIND) Genel Sekreteri Andrea Bottega, Ulusal Hemşirelik Profesyonelleri Sendikası (SNPI) Genel Başkanı Virginie Flamisset ve HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek tarafından hazırlanan bildiride şiddetin en büyük sorun olduğu vurgulandı.
Bildiriyi okuyan HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek, “Dünya işçi sınıfını selamlıyor direnişin onurlu, birliği ve mücadeleyi simgeleyen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyoruz. Bugün dünyanın dört bir yanından hemşirelik merkezli 7 farklı sendika olarak bir araya geldik. Doğumdan ölüme, önce yaşam diyen, eşitlik ve özgürlük için, sömürüsüz bir dünya için, hayatlarıyla bedel ödeyen hemşireleri ve tüm sağlık profesyonellerini saygıyla anıyoruz. Onları sadece hastanelerde değil depremde, selde, pandemide, barışta ve savaşta yaşamı savunurken hatırlarız. Covid19 pandemisinde verilen mücadeleyi düşündüğümüzde hemşirelerin ve sağlık profesyonellerinin sergilediği muazzam cesaret ve özveriyi hatırlarız. Uzun süre zorlu saatlerde çalışırken tehlikeli koşullar ve yetersiz kaynaklar altında ezilirken başkalarını kurtarmak için hayatlarını feda ettiklerini hatırlarız. Ancak biliriz ki, fedakarlıkları, kahramanlıkları genellikle fark edilmez. Sesleri dünyanın gürültüsünde boğulur. İnsanlık, dünyanın farklı coğrafyalarında, dil, din, ırk, etnik köken gibi nedenlerle ayrımcılığa maruz kalırken, biz sağlık profesyonelleri bu durumu reddeder; yaşamı ve emeği, ticaret ve karın metası değil; varoluşumuzun temeli sayarız” dedi.
“SAĞLIĞIN SAVUNUCULARI OLARAK SUSMAYI REDDEDİYORUZ”
Sadece bir anma için değil, toplumları etkileyen adaletsizliklere karşı meydan okumak, geleceği inşa etmek için bir arada olduklarını söyleyen Şimşek, “ Çünkü, herkes için sağlığın savunucuları olarak biz, susmayı reddediyoruz. Tereddüt etmenin, oturup izlemenin, olanı kabul etmenin zamanı geçmiştir. Zaman, ayağa kalkma zamanıdır. Hükümetlere ve politikacılara çağrımızdır: İnsanı olmayan uzun çalışma saatleri ve ağır iş koşulları düzeltilmeli, ekipman eksiklikleri giderilmelidir. Halkın sağlığı için, yeterli istihdam sağlanmalıdır. Ücretler, emeğin hakkına layık olmalıdır. Çağımızın epidemisi olan şiddet, bir daha gündeme gelmemek üzere yok edilmelidir. Sağlık hakkı, metalaştırılamayacak kadar hayati olan temel bir insanlık hakkıdır. Hastalarımız için, toplumlarımız için, sağlıklı bir çevre ve yaşamın onuru için her türlü koruyucu tedbiri alma vakti gelmiştir. Ekonomik ve ekolojik krizlerin derinleştiği dünyamızın, bir yarını olabilmesi için bu saydıklarımız lüks değil, zarurettir. Para değil önce yaşam. Yaşam ve emek kutsaldır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: DHA